Julkalender Lucka 24

”Jag skulle behöva låna tretusen euro”, sa Marjaneh.


Vi hade i tiden blivit bekanta genom Luckans FIKA-program men inte setts på över ett halvt år. Även om jag visste att hennes liv som nyinflyttad studerande var tufft och att hon från första stund bestämt sig för att klara sig helt ensam i Finland så fanns det mycket jag varken visste om henne eller familjens situation i Pakistan.


”Du behöver bara överföra summan på min konto så det syns på mitt kontoutdrag några dagar, sedan får du tillbaka pengarna”, försäkrade Marjaneh, och förklarade att detta krävdes för att hon skulle kunna söka som utbytesstudent till England. Jag bad om lite betänketid, och sa att jag skulle kolla om jag hade så mycket på kontot. Jag hade visserligen summan på mitt sparkonto men tretusen euro är mycket pengar. Hon sa att det var bråttom. Jag frågade om hon inte kunde be någon annan, att jag var ute på landet, men hon sa med skärrad röst att jag var hennes sista utväg. Marjaneh studerade till närvårdare, och jag visste att hon länge drömt om utbyte i London. Jag kände mig kluven – dels misstänksam och orolig, dels rädd att jag skulle få betala dyrt för min eventuella snällhet eller dumhet. Två dygn senare kom jag in till stan och mötte Marjaneh på bankkontoret. Jag bad henne skriva under en lapp där lånet stod nedtecknat, men det var inget officiellt dokument och ville hon så skulle hon lätt ha kunnat lura mig. Då jag förde över pengarna fylldes hennes ögon av tårar. Och jag tänkte på hur viktigt det är med tillit – viktigare än mina besparingar.


Jag reste tillbaka till stugan, och faktiskt tog det över en vecka innan jag fick summan tillbaka. Men det fick jag. Och Marjaneh fick studieplats och sin resa där hon också skulle träffa sin blivande man. Nu bor de i Helsingfors, båda jobbar flitigt och lär sig mer och mer finska. Veckan efter sin förlovning frågade Marjaneh om hon fick komma på besök med sin fiancé för att få vår välsignelse. Det var en stor ära. Ett knappt år senare fick vi inbjudan till bröllopet som firades i Pakistan och pågick i flera dagar.


TACK TILL ALLA SOM LÄST OCH BIDRAGIT TILL JULKALENDERN!

GOD JUL

Författare, skådespelerska och regissör