Julkalender Lucka 23

Det är fem år sedan jag första gången deltog som mentor i Luckans FIKA program. I sin enkelhet går programmet ut på att man sammanförs med en nyinflyttad utlänning och delar några timmar i månaden med sin adept. Grundtanken är att paras ihop med någon med gemensamma intressen, och att båda skall få utdelning av att träffas. Det första mötet sker med en tredje part då båda undertecknar ett kontrakt med överenskommelsen att ses minst sex timmar i månaden under ett halvårs tid. Sedan väljer paren själva vad de gör under träffarna framöver. Här kan du läsa mer.

Med min första adept, en ung kvinna från Pakistan, tog vi som vana att efter en promenad på stan gå via matbutiken och tillreda en gemensam middag hos undertecknad. Jag fick lära mig mycket om indiska kryddor och pakistanska maträtter och kunde i gengäld bjuda på fisksoppa och vegetariska grytor. (Ofta föredrog familjen och hon själv hennes kryddiga
rätter framför det inhemska köket). Ibland bjöd vi hem hennes studievänner och mina bekanta. Vi pratade om allt från religion till privatliv, om feminism och familjeband och sedvänjor. Jag lärde mig mer om islam och muslimska traditioner än jag nånsin kunnat läsa mig till. En ny, spännande värld öppnade sig medan Marjaneh fick ta del av den finländska vardagen och verkligheten.


Långt senare, då FIKA-programmet för länge sedan var avslutat för vår del, berättade Marjaneh att vårt hem var det enda finska hem hon blivit inbjuden till. Jag tror det var sommaren därpå som min vän, efter många månaders paus, tog kontakt och sa:
”Jag behöver be dig om en stor tjänst.”
”Vad gäller det?”
”Ett tillfälligt lån, jag är i desperat behov av pengar”, erkände hon.
(Ps. Marjaneh är ett fingerat namn, fortsättning följer i morgondagens lucka)

Författare, skådespelerska och regissör