Julkalender Lucka 12

Det här hör till ett av de första klippen jag såg delade på Facebook. Tyvärr minns jag inte längre alla detaljer, men själva experimentet etsade sig in i minnesbanken och dök upp i samband med goda historier.


En grupp med skolbarn från olika länder fick som uppgift att springa hundra meter. Det barn som först nådde fram till trädet och priset, en jättelik godispåse, skulle ensam få äta upp snasket. Varje skolgrupp fick en stund på sig att fundera ut hur de skulle göra, och om alla skulle få tävla. I de flesta fall valde gruppen att alla som ville fick tävla om godispåsen och
ställa sig på samma startlinje för att sedan springa för allt vad tygen håller. Några kom överens om att bilda mindre lag där det vinnande laget fick dela på godispåsen. Sedan skedde det märkliga – en stor barngrupp i en fattig byskola valde att göra följande: Då startskottet gick tog de varandra i händerna och sprang som en enda grupp fram till trädet med karamellerna. På det viset blev ingen och alla vinnare, och påsen fick gå runt då barnen samlats i cirkel. Den gången blev ingen utan belöning och den ensamma vinnaren undvek att få knip i magen.

Författare, skådespelerska och regissör