Julkalender Lucka 1

En god historia (1:a December)

När jag fyllde tretton längtade jag febrilt efter ett par egna Wranglers, och pappa hade frågat vad jag vill ha i födelsedagsgåva. Jeans hade jag sagt. Men då dagen kom när vi skulle köpa byxorna utväxlades följande dialog:

– Så du vill ha nya byxor?
– Jaa
– Jeans?
– Just det, Wranglers.
– Jaha, och vad kostar såna här Wranglers?
– (mumlande) hundra mark
– HUNDRA MARK! Är du tokig! Kommer inte på fråga. Vet du hur mycket kläder du kan få för hundra mark?
Efter någon timmes shoppande, bland annat på Parttipuoti, hade jag fått ihop en plastkasse med kläder. Där fanns också ett par jeans av märket James som kostat en femtedel av födelsedagspengen.
Pappa var nöjd då han gick hem till sitt men min syster hittade mig gråtande inne på vårt rum. Hon anade nog att skolan inte var min favoritplats på jorden, och att mina Wranglers åtminstone för några dagar hade gjort att jag fått smälta in som en i mängden. Jag visade snörvlande upp min klädhög för storasyster. Hon lade huvudet på sned och funderade. Sen bad hon mig hämta saxen och syskrinet, sprättade upp Wranglers-lappen på sina egna jeans och sydde fast den på mina James. Hon bad mig gå fram och tillbaka med händerna lojt i bakfickorna och den rutiga flanellblusen löst knuten över magen.
– Snyggt, sa hon, de kommer aldrig att märka!
Och det hade hon rätt i!
(Tack systrami)

Författare, skådespelerska och regissör