Pjäser

2016 skrev jag med Jessica Edén 24 separata scener för Radioteatern. Hörspelen utspelade sig i olika tider och byggde i många fall på autentiskt material. Scenerna kallades i sin helhet Sielujen huoneet/ Själarnas rum och resulterade i den omfattande ljudinstallation för Lappvikens sjukhus.
Besökaren fick på plats återvända till sjukhusets olika tider – från öppnandet år 1841 tills mentalsjukhusets sista dagar innan det stängde dörrarna för gott år 2008. (Nu blomstrar där ny alternativ verksamhet igen:)
Installationen var tvåspråkig och var välbesökt (över 10 000 besökare bara under Konstens Natt!)
”Henrika Andersson och Jessica Edén står för text och regi och jag kan inte annat än applådera dem. Texterna som skådespelare tolkar och som strömmar ur väl dolda högtalare i patientrummen är berörande, omväxlande och belysande.”
Här kan du läsa mer om SJÄLARNAS RUM:
Sommaren 2017 fick jag en beställning att skriva tre erotiska korta hörspel för Rundradion. De ingick i en direktsänd helhet om erotik och blev på många håll uppskattade, vilket ledde till att de fortfarande finns till gängliga på nätet.
Här kan du lyssna på dem:

Regi på Wasa teater våren 2016:

Acts of Goodness“, se trailer och recension.

För teater Taimine, premiär hösten 2016: “Var god“, turnerar fortfarande (2018)

 

portratt

 

Varför det blev teater för mig:

Att spela teater var en dröm som blev verklighet. Från att utbilda mig till skådespelare i Helsingfors och i Paris, kändes steget till att regissera naturligt. Jag ville förstå och skapa helheten. Från att ha lett Studentteatern i Hfors (i början av nittiotalet då vi satte upp ”Något av Ett Drömspel” och skrev enaktaren ”Sistra”, en pjäs med tre olika generationers syn på världen) fick jag uppdraget att hålla kontinuerlig dramaundervisning för äldre och yngre. Så många härliga minnen dyker upp nu i skrivande stund, vi satte upp ”Det blåser på månen” med Brändö lågstadie-elever, vi gjorde musikalen ”Professor Djurström, Göta Skötare och jag” med Tadam (den som vill veta mer behöver bara kontakta mig). På Hfors Arbis hade vi en blandad grupp som skrev och satte upp ”Ankdrömmar”, en underlig performance med ankor, poesi och mycket gult.

Jag älskar att regissera, går upp i det totalt och kan inte skriva eget eller spela andra roller under den tiden. Ibland skriver jag själv, min professionella debut var en monolog på Viirus Labbet som hette ”Finn fem fel”, om en frustrerad hemmafru som bakade bröd av sin pappas aska. Jag är mycket ”kranttu” som det heter på finlandssvenska, då det gäller val av texter jag vill sätta upp. En regi är i regel en betydligt längre och djupare process än många tror – all research innan, omläsning och påläsning tar minst ett år innan arbetet på golvet sätter igång på allvar. Som då vi satte upp ”Fundamentalisten” (av Juha Jokela) eller ”Spoonface” (av Lee Hall) vill jag undersöka tematiken på djupet, träffa mänskor som kan om ämnet, läsa på och fundera länge länge. Det liknar mera en skrivprocess, där någon klok författare sagt, att texten inte är mogen förrän bananflugorna samlat sig.

En pjäs som tog sin tid att skriva var ”Vi som blev kvar” som vi gjorde som turnépjäs för Unga Teatern. Gnistan till berättelsen föddes under en klassträff. Fastän det gått tjugo år sedan händelsen, var det ändå detta som samtliga klasskamrater hade behov att äntligen prata om – vår vackra väns självmord som tegs ihjäl när det hemska hände.

Jag är ett stort fan av radioteater, har haft lyckan att medverka i många uppsättningar och senare också skrivit/regisserat för Rundradion. En viktig tredelad produktion ”Jojo och Julia”, ett kosmiskt äventyr förankrade i en traumatisk händelse. Sprakande, begåvade ungdomar axlade huvudrollerna med glans.

Innan alla talade om global uppvärmning, bestämde vi med min far att tillsammans skriva en kabaré om ämnet. Sångtexter och musik skapades i takt med ramberättelsen om Knutte och Tytte. Så föddes en ”Globaré” med ytterst sparsam rekvisita och budget.

Finns mycket att säga kring dramatik och dramaturgi. Här hittar du ett axplock med lite info, bilder och några recensioner från de pjäser jag skrivit och/eller regisserat. Den senaste musikalen jag skrev, ”Riskzon”, var en utmaning som jag ännu inte är färdig med. Vi måste tala och berätta de historier som finns mitt ibland oss, för att på djupet förstå – det kunde vara jag. Eller du.

Författare, skådespelerska och regissör